Tips & tricks voor de beste versie van jezelf
Alle // Lichaam en Geest // Gezonde levensstijl // Huidverzorging // Massage // Voeding en gezondheid // Spiritueel //Yoga
Autofagie: zó activeer jij de meest grondige schoonmaakploeg van je lijf
Er bestaat geen fabriek die zo efficiënt werkt als je eigen lichaam. Biljoenen cellen zijn 24/7 in de weer om jouw gezondheid in tact te houden. Een van de meest wonderlijke processen op celniveau is autofagie. Dit is een proces waarbij cellen zichzelf vernieuwen door een gedeelte van de cel op te eten. Oude en beschadigde cellen en celonderdelen worden op deze manier afgebroken en gerecycled. Je activeert dit proces onder andere door een detox en periodiek vasten. Hier lees je waarom.
Trage stofwisseling na je 40e? 7 tips om het vuur op te stoken
Zodra je de 40 bent gepasseerd zul je merken dat allerlei processen in je lichaam trager gaan verlopen. Ook je stofwisseling schakelt een tandje terug. Kijk dus niet gek op als de broek die eerst nog als gegoten zat plots begint te knellen. Wat je in ieder geval niet moet doen is in paniek raken en jezelf op een dieet zetten. Veel slimmer is het om wat extra houtblokken op je spijsverteringsvuurtje te gooien. Deze 7 tips helpen je op weg.
Wat is leververvetting en wat kun je eraan doen?
Artsen luiden de noodklok: onze levers worden vetter en vetter. Dat komt door wat we eten, omdat we te weinig bewegen, veel alcohol drinken, vaker overgewicht hebben… Kortom, door onze leefstijl. Lees hier of jij ook risico loopt op leververvetting, en wat daarvan de risico’s zijn.
Zo herken je een ijzertekort
Moe, weinig concentratie, haaruitval, rusteloze benen, het kan wijzen op een ijzertekort.
De zin en onzin van omega 3-vetzuren
De laatste jaren komen steeds meer voedingsmiddelen op de markt die rechtstreeks of onrechtstreeks (bv. via de voeding van de veestapel en kippen) zijn verrijkt met omega-3-vetzuren. Daarnaast worden ook visoliepillen aangeprezen voor alles en nog wat. Maar wat doet omega 3 écht voor onze gezondheid?
Chinese geneeskunde en een zwakke milt-energie: de oorzaak van cellulitis, spataderen en Lymfoedeem
Verzakkingen van de baarmoeder of de blaas komen veel voor bij vrouwen. Ook cellulitis, striae, lipoedeem en lymfoedeem zijn van die typische klachten die het meest voorkomen bij vrouwen. Niet toevallig, volgens de Chinese geneeskunde. Want al deze klachten hebben te maken met een verzwakte miltenergie en dat heeft op vrouwen een grotere impact dan op mannen.
Citroenmelisse: de geneeskrachtige werking van dit wonderkruid (helpt o.a. bij opgeblazen buik, stress, luchtwegproblemen)
Een opgeblazen buik, kramp in je darmen of pijn in je maag, velen hebben hier last van en weten hoe vervelend dit is. Spijsverteringsklachten komen namelijk veel voor. Soms begint het al heel jong. Jouw spijsvertering geeft precies aan hoe je in je vel zit. Heb je alles goed verwerkt? Of heb je veel spanning, pieker je veel of moet je iets loslaten? Fysieke, mentale en emotionele processen worden direct door de spijsvertering weerspiegelt.
Gezonde voeding helpt bij zonbescherming
Wist je dat je fruitschaal en koelkast vol liggen met hulpjes tegen schadelijke effecten van de zon? Bescherm je huid door slim te eten! Bijvoorbeeld met deze zeven gezonde voedingsmiddelen.
Voedingstips om chronische ontstekingen tegen te gaan
Chronische ontstekingen veroorzaken veel lichamelijke ongemakken en liggen aan de basis van vele ziektes: auto-immuunziekten, hoge bloeddruk, depressie, reuma, huidproblemen en nog veel meer. Gelukkig kun je zelf veel doen om deze ontstekingen te remmen.
Gefermenteerde voeding: wat is het en hoe gezond is het?
Van ouderwetse zuurkool tot Koreaanse kimchi: gefermenteerde voedingsmiddelen beleven een glorieuze comeback. Wetenschappers weten nog niet wat zulke producten nu precies doen in het lichaam. Maar dat ze goed voor ons zijn, staat vast.
Het darmmicrobioom als ‘powerhouse’ van je gezondheid
Een evenwichtig darmmicrobioom speelt een belangrijke rol als het op je fysieke en mentale gezondheid aankomt. Sterker nog, een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën is gelinkt aan een hele reeks ziektes en aandoeningen. Wat kunnen we doen om zorg te dragen voor onze buik?
Zo kies jij milieubewuste voeding
Maar liefst 20 tot 35 procent van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel. Dit is meer dan al het vervoer bij elkaar opgeteld. Door duurzamer te consumeren, kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Dit is niet het enige voordeel: als je duurzamer koopt en kookt, eet je ook nog eens gezonder.
Van een gezonde buik tot een gezond brein
Dat noten eten gezond is voor je brein, wist je vast al. Maar hoe krachtig de link tussen gezonde voeding en gezonde hersenen wel is, wordt nog maar pas duidelijk. De verklaring daarvoor zit in je darmen.
Pitten en zaden: verrijkers of dikmakers?
Van lijnzaad tot pompoenpitten en cacao nibs: keuze genoeg voor wie zijn yoghurt, boterham, salade of smoothie wil verrijken met pitten en zaden. Maar voegen deze – vaak best wel prijzige – ingrediënten ook echt wat toe of leveren ze alleen maar overbodige calorieën? Zes populaire soorten tegen het licht.
Wat doet een orthomoleculair therapeut?
Orthomoleculaire geneeskunde is een tak binnen de alternatieve geneeskunde. Deze therapievorm richt zich op het voorkomen en behandelen van ziekten door het lichaam te voorzien van optimale hoeveelheden van lichaamseigen stoffen.
Expert Michaël Sels over diëten en gezonde voeding
Heel wat mensen hebben tegenwoordig meer aandacht voor gezonde voeding of een goed gewicht en dat kan alleen maar worden toegejuicht. Maar wat ze effectief op hun bord leggen, is vaak helaas niet compatibel met wat als ‘een evenwichtig voedingspatroon’ kan worden beschouwd.